Legnépszerűbb hitel lehetőségek: OTP TESCO Erste | Személyi kölcsön - személyi kölcsön igényléssel kapcsolatos tanácsok

Hogyan válasszak a lakáshitelek közül?

Emelkedett a lakáshitel-felvevők száma 2014-ben, valamint az igényelt hitelösszeg is mintegy 1 millió forinttal. Tehát nemcsak többen, de egyre magasabb összegben fordulnak hitelért. A motiváció hátterében elsősorban nem a tőkehiány áll, támasztják alá a statisztikák, hanem a kedvezőbb kamatkörnyezet.
A háztartásvezetők mintegy ¼ vásárolta otthonát hitellel – ez a magas szám egyrészről az emberek bizalmát, másrészről a már említett kedvezőbb feltételeket, költségeket jelzi. A 2012 óta folyamatosan csökkenő hitelköltség mutatókat a bankok további kedvezményekkel, akciókkal teszik vonzóbbá a célközönség számára.
A folyamatosan bővülő kínálatban érdemes néhány szempontot figyelembe venni, különösen, ha több év(tized)es törlesztésű hitelben gondolkodunk.
Míg korábban a kamattámogatott hitelek jelentettek nagyobb biztonságot, a mai kedvezőbb piaci helyzetben a rögzített kamat bír jelentőséggel. A kezdeti könnyedségű, alacsony visszafizetési részletekkel, vagy a magasabb költségű, ámde 5-10 évre előrelátható, fix kiadásokkal mérlegeljünk inkább? Azaz rövid vagy hosszú kamatperiódusú hitelt válasszunk? Az utóbbinak korábban magas volt a rizikófaktora, ám a változatlan kamatú hiteleket most már jogszabályokkal is támogatják. Jogos aggodalom ugyanis, ha elkötelezzük magunkat tíz-húsz évre, mi garantálja a megnövelhető kamatok végső mértékét, hiszen elméletileg a határ a csillagos ég?Most vásárolna ingatlant hitelre

A bankok immáron kötelesek átlátható kamatváltozást felvázolni. Rögzítik a kezdeti kamatot, vagy pedig a kamatfelárat. Az első esetben bizonyos időközönként módosulhat csak a kamat (3, 6, 12 havi, vagy 3, 5 és 10 éves kamatperiódusok léteznek), ennek gyakoriságát az ügyfél határozza meg a szerződés alkalmával. Az utóbbinál nem változtatható a futamidő alatt a kamatfelár, az alapkamat feltételei pedig megegyeznek a bank által bármely más hitelintézetnek folyósítható kölcsön feltételeivel (ezt nevezzük referenciakamatnak). A kamatmozgást így elsősorban a piaci változások határozzák meg, nem profitorientált, önkényes intézményi döntések.
Amennyiben a fix kamatot választjuk (és rendszeresen törlesztünk), a jegybanki alapkamat változása sem hathat ki hitel-részleteinkre. Így ma már elkerülhetjük, hogy egy kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt akár 11%-os lakáshitel kamattal találjuk szembe magunkat.
Mivel a bank is kockázatot vállal a hosszabb futamidejű hitelek folyósításával, számítsunk egy magasabb indulókamatra – az intézmény ugyanis ezzel kompenzálja saját rizikóját. Előfordulhat, hogy a fix kamatozású hitelek kamatja is megváltozik, nemzeti vagy világpiaci folyamatok következményeként. De ebben az esetben csak igen jó indokkal dönthet a bank akár a csökkentés, akár a növelés mellett.
A rövid és hosszú kamatperiódus milliós különbségeket is mutathat az össz-visszafizetés tekintetében, az utóbbi hátrányára. Azonban bármilyen előny csak abban az esetben kalkulálható az alacsony és gyors visszafizetésű hitel javára, ha a kamat egyáltalán nem változik.
A pénzügyi világ nem alapozható jövőbelátásra, de néhány körülményt figyelembe véve mégis elmondható, kinek melyik lakáshitel ajánlott. Aki kamatcsökkenésre számít, és alacsonyabb törlesztő részlettel vágna neki a hitelnek, a rövid kamatperiódust válassza. Aki pedig inkább hosszabb távon szeretne kiszámítható költségeket, esetleg kamatemelkedéssel számol, annak a hosszabb kamatciklus az optimálisabb.
Az előrejelzések szerint a pénzügyi intézetek hitelezési aktivitása a jövőben még tovább erősödik, így a lehetőségeink is bővülnek. Például egy lakástakarék pénztárral kombinált hitelfelvétellel jelentős kamattámogatáshoz juthatunk.
A lakáshitelhez kapcsolódó lehetőségekről érdemes tehát minél részletesebben tájékozódni!