Legnépszerűbb hitel lehetőségek: OTP TESCO Erste | Személyi kölcsön - személyi kölcsön igényléssel kapcsolatos tanácsok

Tudni kell a hitelkalkulátorokról

Azért született meg, hogy otthonosan érezzük magunkat a hiteligénylés világában. Valóban segítség-e a hitelkalkulátor, illetve kinek az?

A valós kalkulációt csakis az adott hitelintézet tudja elvégezni, erre figyelmeztet a jegybank is minden potenciális hiteligénylőt. A törlesztési időszakban felszámított havi kamat, devizahitelnél a folyósítási és törlesztési árfolyamok mind olyan tényezők, amelyekkel a kalkulátor nem képes számolni, valamint bizonyos adatbázisok kizárólag a bankok számára elérhetőek.Tény, hogy a hitelkalkulátor mára alapfunkció egy magára valamit is adó pénzügyi weboldalon, sőt, imidzs kérdése. Arról nem beszélve, hogy a kínálat annyira széleskörű, gyűjtőoldalakat is találunk az elérhető forrásokról, bankokról, pénzügyi ismeretterjesztő honlapokról egyaránt.

Fontos, hogy ne legyenek téves feltételezéseink a hitelkalkulátorokkal szemben. Így az esetleges törlesztőrészlettel kapcsolatos elvárásainkban sem csalódunk, valamint megspóroljuk a későbbi elszámolási vitákat is.

Mire jó, mikor felejtsük el?

A hitelkalkulátorok a pénzügyi intézetek saját adatbázisából nyernek információt: miután bizonyos tényezőket megadunk, egy számítógépes program a beállított paraméterekkel a vonatkozó havi törlesztő összeget kiszámolja. A felvenni kívánt összeg, futamidő, türelmi idő, hitelcél mellett a jövedelemről, valamint aktuális BAR-státuszunkról is információt kérnek az oldalak. A kölcsön devizanemét is megválaszthatjuk. A kapott számítás miben segíthet bennünket? Rizikós azt hinnünk, hogy ez alapján körültekintő döntést hozhatunk, valamint, hogy korrekt számítással állunk szemben.
Szerződéskötéskor más számokkal találkozunk majd a papíron. A hitelkalkulátor ugyanis segít általánosságban átlátni a hiteligénylés bizonyos tényezőit. Saját számításainkat valószínűleg megerősíthetjük vele, de szakmai segítséget nem ad, bonyolult műveletekre nem képes. Egy hosszabb futamidejű kölcsön esetében akár több száz apró információ is szükséges a törlesztőrészlet kalkulációjához – amire, nyilvánvalóan az online-kalkulátorok nincsenek kidolgozva.

Léteznek egyszerűbb, összetettebb hitelkalkulátorok, az autóhitel- vagy lízingpiac esetében pedig speciális a számolóprogram. A kölcsön fajtája meghatározó abban, hogy a kalkuláció végösszege mennyire pontosan tájékoztat bennünket. A személyi kölcsön viszonylag egyszerű hitelkonstrukció, kevesebb módosítható opciót tartalmaz, ezért a hitelkalkulátor is egy a végső összeget megközelítő adattal tud szolgálni a havi törlesztőrészletről. Viszont, ha a lakáshitel-piacot vesszük szemügyre, már a kölcsön is egy jóval összetettebb, több opciót felkínáló és sok paraméterrel kalkuláló konstrukció. A hitelkalkulátornak ez esetben bonyolultabb műveleteket kell elvégeznie. Mi magunk járunk jól, ha összetettebb, tehát több időráfordítást, és több bemenő adatot kérő rendszerrel találkozunk, mert az pontosabb végösszeget is eredményez.

A devizahiteles kalkulátorok

A devizahitel-rendezés továbbra is központi kérdése a magyar pénzügyi piacnak. Ezzel együtt a devizahitel-kalkulátorok is középpontba kerülnek. Késedelem, fizetési könnyítés, futamidő-módosítás, árfolyamgát – egyik sem szerepel a neten fellelhető kalkulátorok rendszerében, pedig fontos tényezők. A vételi és eladási árfolyamok adathalmazával is lehetne növelni a hatékonyságot. Így azonban inkább kezeljük becsült összegként, mintsem kiszámított valós eredményként, amit a felület közöl velünk.

A Magyar Nemzeti Bank kalkulátora

A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ saját hitelkalkulátort működtet. Elsődleges célja a fogyasztóvédelem, hogy széles körben megvalósulhasson a tájékoztatás. Azonban fontos tudnunk, hogy a szervezet is a bankok nyilvánossá tett adatai alapján dolgozik. Az információk frissítése azonban minden bank saját feladata, így nem spórolhatjuk meg a személyes felkeresést. A kamat- és árfolyamváltozás modellezhetőek, de nem minősül ajánlatnak a megszületett kalkuláció.

Ne felejtsük el, hogy a hitelkalkulátorral kiszámolt összeg nem egyenlő a banki ajánlattétellel, így szerződéskötéskor az értékek, általában felfelé kúszva, eltérnek a kalkuláltaktól. Tájékozódásként jó lehetőség, hogy aktuális és friss információt kapjunk arról, hogyan alakul a törlesztő folyamat a hitelfelvételt követően. Időben jobban járunk, mintha személyesen keresnénk fel az összes piaci opciót, ám a döntést csak a hitelkonstrukció aprólékos áttekintése után hozzuk meg!