Legnépszerűbb hitel lehetőségek: OTP TESCO Erste | Személyi kölcsön - személyi kölcsön igényléssel kapcsolatos tanácsok

Gyors segítség lehet a hitelkártya

Rugalmas visszafizetést biztosít, ingyenes az igénylése, sőt, magas a presztízse is a pénzügyi piacon a hitelkártyának. Az előnyeit könnyedén felsoroljuk, a hátrányait már kevésbé ismerjük – egy praktikus hitellehetőség, ha tisztában vagyunk saját vásárlási szokásainkkal. Átmeneti pénzzavar kezelésére kiválóan alkalmas.
Ingyenesen igényelhető, sem jövedelem-átutalás, sem nyitóösszeg nem szükséges. Külön bankszámla sem szükséges. A hitel keretét havi jövedelmünk adja. Amennyiben a bank úgy ítéli meg, nettó keresetünk két-háromszorosa is lehet ez a mennyiség (viszont jövedelemigazolás híján óvadékot kérnek biztosítékként). Tudatos felhasználással valóban kamatmentességhez juthatunk, ha a havi számlazárást követő előre meghatározott napig az összeget teljességében visszafizetjük – feltéve, hogy csak vásárlásra használtuk a kártyát (készpénzfelvétel esetén a legtöbb bank hitelkamatot számol fel a tranzakció napjától kezdve). A pénzintézetek hirdetéseiből leginkább a pozitív oldal köszön vissza a potenciális ügyfelekre. Mi történik azonban a kamatmentes időszakot túllépve, hiszen a váratlan helyzetek bármikor felboríthatják az aprólékosan megtervezett visszafizetési elképzelésünket?
Jelentős segítség a hitelkerettel kapcsolatban, hogy a hitelkártya-tulajdonos élhet az ún. minimum fizetendő összeggel. Vagyis a bank lehetőséget ad részletteljesítésre – ám ezt is mindenképp törleszteni kell a fizetési türelmi időszak végéig. Ha késünk a minimummal, elkerülhetetlen a kamat- és díjfelszámítás.HAsználjuk okosan a kártyáinkat vásárláskor

Amennyiben a keletkezett kamatot és a keret összegének bizonyos százalékát (lehet ez 2,8 vagy 5) törlesztjük, minden büntetés, negatív következmény nélkül maradhatunk adósak a banknak. Minden hónapban megléphetjük ezt, és így a teljes visszafizetéssel ki is várhatjuk anyagi helyzetünk stabilizálódását.

A bank tehát minden hónapban tájékoztatást nyújt a hitelkártya-tulajdonosoknak a felhasznált keretről, díjakról, valamint a fizetési türelmi időszak végéről. A hitelkártyával kapcsolatos fejtörést és legnagyobb buktatókat ez utóbbi jelenti. A türelmi időszakon túli visszafizetéskor ugyanis különösen magas a hitel kamata, díja és költsége.
A hitelkártyához kapcsolódó díjakról is ejtsünk szót: az éves díj mellett az egyenlegértesítő díjat minden esetben meg kell fizetnünk. Az említett két állandó díj mellett felmerülhetnek további költségek, például készpénzfelvétel díja, limit módosítás díja, kártyacsere díja… Ezeket is törlesztenünk kell a türelmi időszakkal bezáróan. Amennyiben nem tesszük meg, a bank hitelként könyveli el fennálló tartozásunkat és elesünk a kamatmentességünktől.
Érdemes tehát körültekintően tájékozódni. Számos ajánlat van jelen a pénzügyi piacon, ha pontosan átlátjuk, hogyan élnénk a legkedvezőbb lehetőségekkel, az akciók valóban színesítik elképzeléseinket. Vonzó, ingyenes utazási biztosítás is járhat a kártya mellé. Továbbá társkártyákkal (co-branded) is kiegészíthetjük főkártyánkat, ezzel pedig a visszatéríthető százalékokat növeljük: telefonszámlánkból akár 10%-ot, tankolásból 3%-ot is jóváírhatnak. További ajándékpontok, nyereménylehetőségek is gazdagítják az előnyök listáját.